5 vinkkiä turvalliseen auringonottoon

Aurinko voi olla ihosi ystävä, mutta vain, jos osaat huomioida turvallisuuden rusketuksen yhteydessä. Jos haluat saada kauniin ruskean ihon ilman, että olet vaarassa sairastua syöpään tai palaa auringossa, tutustu parhaimpiin auringonottovinkkeihimme. Näin saat kauniin rusketuksen vahingoittamatta herkkää ihoasi.

5 VINKKIÄ TURVALLISEEN AURINGONOTTOON

1. Käytä korkealla suojakertoimella varustettuja aurinkovoiteita

Aurinkovoiteiden levittäminen ennen kehon altistamista UV-säteilylle on kiistatta turvallisen auringonoton tärkein sääntö. Jos haluat pysyä erossa erilaisista ihosairauksista, suosittelemme ettet hyppää tämän vaiheen ylitse. Jos haluat suojata kehoa UVA- ja UVB-säteilyn haittavaikutuksilta, käytä aurinkovoiteita, joissa on korkea suojakerroin. On suositeltavaa valita voide, joka sisältää mineraalisuodattimia, joita myös iho yleensä sietää hyvin. Tällaiset voiteet ovat useimmiten valmistettu sinkkioksidista ja titaanidioksidista. Kun seuraavan kerran ostat aurinkovoidetta, lue ainesosaluettelosta sisältääkö tuote jotakin näistä luonnollisista auringonsuoja-aineista.

Kannattaa myös huomioida, että SPF30 ja korkeampi suojakerroin antavat riittävän suojan auringolta. Eikä sinun tarvitse pelätä, ettei ihosi rusketu, vaikka suojaisit sen korkealla suojakertoimella. SPF50:llä suojattu iho ruskettuu, mutta se tarvitsee hieman aikaa syntetisoidakseen melaniinia – kehon pigmenttiä, joka vastaa ihon tummumisesta.

2. Levitä aurinkovoidetta useamman kerran päivän aikana

Kannattaa pitää mielessä, että heti kotoa lähdön jälkeen levitetty aurinkovoide antaa suojaa vain tietyn ajan. Tämä tarkoittaa, että jos aiot viettää koko päivän ulkona, sinun on muistettava levittää sitä uudelleen muutaman kerran päivän aikana, sillä vain näin annat ihollesi kestävän suojan haitallista säteilyä vastaan. Kannattaa myös levittää annos aurinkovoidetta aina, kun menet veteen, vaikka käyttäisitkin vedenkestävää aurinkovoidetta.

3. Ota kaikki ilo irti auringosta turvallisimpaan aikaan päivästä

Suojaa itsesi ja läheisesi – erityisesti vanhukset -ja nauti kaikista auringon hyödyistä silloin, kun säteilyä on vähiten. Sisätiloihin kannattaa siirtyä puolenpäivän aikaan ja ulkoilemaan voi palata myöhemmin päivällä, noin kello 15.00 jälkeen. On turvallisempaa ja viisaampaa pysytellä kotona keskellä päivää, kun aurinko on korkeimmillaan horisontissa ja paistaa voimakkaasti. Muista myös aina suojata pääsi hatulla tai huivilla ja juo runsaasti kivennäisvettä.

4. Ole fiksu

Tiedätkö, mikä on auringonoton suurin virhe? Sen ottaminen liian pitkään. Ei ole missään nimessä totta, että mitä kauemmin makoilet auringossa, sitä nopeammin saat upean rusketuksen. Pitkäkestoinen ja luonnollisen näköinen rusketus syntyy, kun keho altistuu auringonsäteille usein, ei pitkään. Monet ihmiset tekevät virheen ja ottavat heti alkuun muutaman usean tunnin yhtäjaksoisen auringonoton. Tulos? Auringonpolttamia ja ihoärsytystä pitkäaikaisen ja houkuttelevan rusketuksen sijaan. On sanomattakin selvää, että tunnin mittaisella auringonotolla on paljon paremmat ja turvallisemmat vaikutukset, kuin jos viettäisit koko päivän auringossa.

5. Muista auringonvalolle herkimmät ihoalueet

Kiinnitä erityistä huomiota niihin kehonosiin, jotka ovat alttiita UV-säteilyn negatiiviselle vaikutukselle ja siten alttiita auringonpolttamiselle. On tärkeää suojella niitä paksummalla kerroksella aurinkovoidetta. Mitä kehonosia sinun sitten tulisi huomioida? Herkkiä alueita ovat etenkin hartiat, kaula ja nenä. Muista myös luomet ja syntymämerkit – nekin kannattaa suojata erityisen hyvin. Jos mietit miksi ne tulee suojata auringolta, on syy yksinkertaisesti se, että vältät näin altistumisen vakaville ihosairauksille (kuten vaikkapa ihosyövälle). Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, UV-säteily pystyy tunkeutumaan jopa vaatteiden läpi, ja siksi on tärkeää käyttää aurinkovoidetta myös vaatteilla peitettyihin kehonosiin.