Kaksihaaraiset. Miksi hiustemme latvat ovat niin hauraat?

Syitä hiusten latvojen haurastumiseen on ainakin muutama. Luonnollisesti hiusvaurioiden syy ei ole aina meistä itsestä johtuvaa, mutta surullinen totuus on, että useimmissa tapauksissa näin kuitenkin on ja olemme syyllisiä hiustemme laiminlyöntiin. On korkea aika oppia ymmärtämään paremmin sitä, mikä heikentää hiuksia, ja näin välttää virheet jatkossa.

Sinulla voi olla maailman paksuimmat ja vahvimmat hiukset, mutta niiden päät ovat jatkuvasti alttiina vaurioille ja rasitukselle, minkä vuoksi ne saattavat halkeilla ja katketa. Miksi sitten niin tapahtuu?

Miksi hiusten latvat katkeavat ja halkeilevat?

Suurin tekijä on se, että jokainen hius on muodoltaan kartiomainen, ja kapein osa on tietysti latvassa. Tämä tarkoittaa, että hiusten latvat ovat koko hiusakselin ohuimpia ja hauraimpia osia. Se merkitsee myös sitä, että ne ovat alttiita mekaanisille vaurioille, koska useimmiten hiuspäät ovat olkapäiden tasalla, mikä taas puolestaan aiheuttaa niihin jatkuvaa kitkaa. On myös hyvä ymmärtää, että ravinteiden tai nesteytyksen puute vaikuttaa ensimmäisenä hiuslatvaan, koska ne sijaitsevat kauimpana hiustupista – ravinteiden lähteestä.

Nämä eivät ole tietenkään suoranaisia hiusvaurioiden syitä. Heikompien ja vaurioille alttiiden latvojen halkeilua edistäviä tekijöitä on lukuisia, ja on ehdottoman tärkeää tietää, mitä ne ovat.

Yleisimmät syyt heikoille hiuksille

Huonot ruokailutottumukset ja epäterveelliset elämäntavat

Fyysinen ulkonäkösi riippuu pitkälti siitä, miten pidät huolta itsestäsi ja mitä syöt. Jos esimerkiksi sinulla on jatkuvasti kiire, ruokailuaikasi on epäsäännöllinen ja syömäsi ruoka ei ole ravinteikasta, sinun ei pitäisi yllättyä siitä, että hiustesi kunto on sitä myöden huono. Tämän seurauksena hiusten lavat halkeilevat ja hiuksesi ovat kuivat, karheat ja sähköiset. Suositeltavaa olisi vähentää pitkälle jalostettuja ja rasvaisia elintarvikkeita ja keskittyä lisäämään ruokavalioon enemmän vihanneksia, hedelmiä ja hyviä rasvoja.

Hiusten jatkuva muotoilu lämmöllä

Yksi usein esiintyvistä hiusten haurastumisen syistä on lämpömuotoilu – ei pelkästään föönaaminen vaan myös suoristusraudan tai kihartimen käyttö. Jos altistat hiuksesi korkealle lämpötilalle ilman, että suojaat hiuksia ensin levittämällä öljyä tai lämpösuoja-ainetta, voit olla varma, että vahingoitat hiuksen säikeitä. Kovia kolhuja saavat herkimmät osat, jotka ovat tietenkin hiusten latvat, kuten on jo useaan otteeseen todettu. Kun muotoilet hiuksia, suojaa ne aina ja käytä mahdollisimman matalaa lämpötilaa.

Hiusten vetäminen harjauksen aikana

Toinen ongelma on vääränlaisen harjan käyttö, joka sen sijaan, että se liukuisi sujuvasti hiusten lävitse, tarttuu se johonkin ja repii ikävästi hiuksiasi. Tilanteen voi pelastaa jos tiedät, miten hiukset voidaan irrottaa aiheuttamatta vahinkoa, ja valitset oikeat hiustarvikkeet. Yhdistämällä molemmat saat varmuuden siitä, ettet revi hiuksiasi, etkä näin ollen aiheuta katkenneita hiuksia omalla toimillasi, koska vääränlainen toiminta lisää halkeamien, kuivien ja karkeiden latvojen riskiä. Epäilemättä mekaaniset vauriot ovat yksi heikkojen hiusten ensisijaisista syistä.

Krooninen stressi, sairaudet ja immuunipuutos

On tietysti myös huomioitava, että on monet muut asiat vaikuttavat siihen, miltä hiuksesi näyttävät, ja niihin kuuluu esimerkiksi kehosi sen hetkinen tila. Latvat voivat halkeilla ja hiukset voivat heikentyä ja ohentua, kun kärsit erilaisista kroonisista sairauksista. On myös tiettyjä lääkkeitä, jotka vaikuttavat negatiivisesti hormoneihin, johtaen näin hormonien epätasapainoon, ja tämä taas puolestaan vaikuttaa hiuksiisi. Myös krooninen stressi ja immuunipuutos vaikuttavat haitallisesti hiuksiin.

Väärien hiustuotteiden käyttö

Virhe, joka voi johtaa hiusten haurastumiseen, liittyy hiusten käsittelyyn väärillä tuotteilla. Väärät tuotteet ovat sellaisia, jotka eivät vastaa hiustesi nykyisiä tarpeita, joiden laatu ei ole riittävä ja joiden koostumuksessa on mahdollisesti haitallisia aineita, kuten kuivattavia alkoholeja, ärsyttäviä parabeeneja tai allergiaa aiheuttavia tuoksuyhdisteitä. Hyvä ja luonnonmukainen koostumus takaa, että hiuksesi eivät kuivaa ja altistu halkeilulle.

Nukkuminen märillä, vapaana olevilla hiuksilla

Latvat halkeilevat myös joidenkin meidän omien tapojen vuoksi, joista yksi on nukkumaan meneminen märillä hiuksilla. Jos peset hiukset ennen nukkumaanmenoa, muista kuivata ne hyvin, koska märät tai kosteat hiukset ovat paljon herkemmät ja alttiimmat vaurioille kuin mitä ne olisivat kuivina. Toinen hyvä idea on koota hiukset löysälle nutturalle tai letille, jotta ne eivät hankaudu esimerkiksi tyynyliinan karheaa pintaa vasten. Näin minimoit mekaanisten vaurioiden riskin.

Käyt kampaajalla epäsäännöllisesti

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, asia, joka ei näytä olevan erityisen ilmeinen kovinkaan monelle meistä. Kuinka usein käyt kampaajalla? Jos hiuksesi halkeilevat, käyt luultavasti liian harvoin. On todella tärkeää käydä kampaajalla säännöllisesti, vähintään kerran kolmessa kuukaudessa, jotta kuivat ja huonokuntoiset latvat tulee leikattua. Mitä nopeammin pääset eroon vaurioituneista hiuksen osista, sitä paremmin estät hiusten heikkenemisen jatkossa. Voit tietysti yrittää leikata hiuksesi itse, mutta jos trimmaat hiukset väärällä tavalla, erityisesti käyttämällä tylppiä saksia, vahingoitat hiuksiasi entisestäänkin.