Miten hoitaa hiuksia kilpirauhasongelmilla?

Molemmat vaivat, sekä kilpirauhasen liiallinen hormonituotanto (liikatoiminta) että vähäinen hormonituotanto (vajaatoiminta) johtavat negatiivisiin seurauksiin keholle. Ennen kuin puhumme kilpirauhashormonien vaikutuksista hiuksiin, kerromme kilpirauhasongelmista – esittelemme aiheuttajat ja oireet. Autamme oikean harjan, hiusvarusteiden ja tuotteiden valinnassa. Mitä hiuskäsittelyjä suositellaan, kun kilpirauhanen ei toimi kunnolla? Miten löytää kampaaja, joka osaa käsitellä hiuksiamme?

Mikä on kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kilpirauhasen vajaatoiminta on kilpirauhasen sairaus, joka saa kilpirauhasen tuottamaan liian vähän hormoneja verrattuna siihen, mitä kehomme tarvitsisi. Kilpirauhanen on suhteellisen pieni elin, joka sijaitsee kaulan alaosassa. Se on vastuussa kahden hormonin erittämisestä: trijodityroniini (T3) ja tyroksiini (T4). Molemmat hormonit hallitsevat kehon kudoksien toimintaa sekä vaikuttavat aineenvaihduntaan ja tuottavat lämpöä. Kilpirauhasen toimintaa hallitsee aivolisäke. Tämä lisäke erittää kilpirauhasta stimuloiva hormonia (TSH), joka saa kilpirauhasen tuottamaan T3- ja T4-hormonia. Kilpirauhasen ja aivolisäkkeen toiminta kulkevat käsi kädessä: liiallinen määrä kilpirauhashormoneja saa aivolisäkkeen tuottamaan vähemmän TSH-hormonia ja puute saa aivolisäkkeen tuottamaan enemmän TSH-hormonia.

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Syyt

Kilpirauhasen vajaatoiminnan syitä ovat:

 • Hashimoton tauti, joka on krooninen autoimmuuni kilpirauhastulehdus. Sairaus on kivuton mutta tuhoaa kilpirauhasen vähitellen ja estää kilpirauhashormonien tuotannon.
 • Kilpirauhasleikkaus (kilpirauhasen poistaminen kirurgisesti), joka on muun muassa kilpirauhassyövän, Basedowin taudin ja suurentuneen kilpirauhasen jälkiseuraus. Seurauksena on pysyvä vajaatoiminta ja sen vakavuus riippuu siitä, poistettiinko kilpirauhanen kokonaan vai osittain.
 • Radioaktiivinen jodihoito, jota käytetään muun muassa kilpirauhassyövän, Basedowin taudin ja suurentuneen kilpirauhasen hoidossa.
 • Kilpirauhastulehdus
 • Lääkkeistä johtuva vajaatoiminta, joka syntyy esimerkiksi rytmihäiriölääkkeistä, antiviruslääkkeistä tai syöpälääkkeistä.
 • Jodipuute.
 • Kaulan alueen säteily syövän takia (tässä tapauksessa vajaatoiminta voi kehittyä muutama vuosi hoidon jälkeen).

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Oireet

Tässä muutama oire:

 • nopea uupumus;
 • liiallinen väsymys;
 • hidastunut motoriikka;
 • mielialan huononeminen ja negatiiviset ajatukset;
 • jatkuva kylmyyden tunne (vaikka olisi kuuma);
 • toistuva ummetus;
 • painonnousu ruokahaluttomuudesta huolimatta;
 • käheä ääni;
 • keskittymisvaikeuksia;
 • hauraat hiukset ja liiallinen hiustenlähtö;
 • ohenevat kulmakarvat;
 • kuiva iho.

Miten kilpirauhashormonit vaikuttavat hiusten kuntoon?

Hiustenlähdöstä ovat vastuussa kilpirauhasta stimuloiva hormoni TSH ja tyroksiini (T4). Selvennykseksi, TSH-hormonin määrä nousee, kun aivolisäke yrittää saada kilpirauhasen tuottamaan hormonejaan mutta itse rauhanen ei pysty siihen. Tämä johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa myös aineenvaihduntaan. Sairaus hidastaa aineenvaihduntaa, joka johtaa hiustuppien ennenaikaiseen irtoamiseen. Seurauksena jokainen harjauskerta voi johtaa tahattomaan hiustenlähtöön. Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa uusien hiusten syntyä, joka tekee jo olemassa olevista hiuksista ohuita. Kun kyse on tyroksiinin puutteesta, joka yhdistetään vahvasti kilpirauhasen vajaatoimintaan, hiuksista tulee mattapintaiset, hauraat, karheat ja kuivat.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan kannalta lääkeapu on välttämätöntä. Sairauden negatiivisia haittoja voi lievittää oikeilla apukeinoilla, etenkin käyttämällä oikeita hiustenhoitomenetelmiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Hiusharjat

Hyvä ratkaisu kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville on ohuille hiuksille suunnattujen, hellävaraisten harjojen käyttö. Nämä harjat auttavat palauttamaan kiillon hiuksiin aiheuttamatta vaurioita jo heikkoihin hiuksiin. Yksi suositelluista harjoista on tunnettu Tangle Teezer. Hiusten ollessa märät TT Aqua Splash on oikea valinta, kun taas kuivia hiuksia kannattaa harjata TT Salon Elitellä. Tangle Teezerin säännöllisen käytön avulla hiuksista tulee kiiltävät ja vähemmän sähköiset.

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Hiusvarusteet

Kun kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta, suoristusrautoja ja kihartimia ei tulisi käyttää kovinkaan usein. Täydellinen ratkaisu olisi myös hiustenkuivaajasta luopuminen mutta jos se ei ole mahdollista, kannattaa sijoittaa ionitoiminnolla varustettuun kuivaajaan, jossa on myös lämpötilan säätöjärjestelmä. Päänahan lähellä kasvavia hiusosia tulisi kuivata lämpimällä ilmavirralla ja muita hiusosia viileällä ilmavirralla. Tämän ansiosta hiuksista ei tule takkuisia tai vaurioituneita.

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Hiustenhoitotuotteet

Kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa hiustenhoidon tulisi pohjautua ohuille hiuksille suunnattuihin tuotteisiin. Tuotteet sisältävät usein osmanthus-uutetta ja inkivääriöljyä, jotka ovat hyvin hyödyllisiä ja auttavat hiuksia. Lisäksi risiiniöljyn sekoittaminen shampooseen on suositeltavaa. Yhden ruokalusikallisen lisääminen 100 millilitraan shampoota riittää. Hiusnaamioiden kannattaa sisältää kaakaota ja hiusnaamioita tulisi pitää hiuksissa 30 minuuttia (kerran viikossa). Näiden tuotteiden avulla hiukset alkavat näyttää todella hyviltä.

Hiustenhoitotuotteet kannattaa myös vaihtaa usein, sillä haluttuja tuloksia ei välttämättä saa hiusten totuttua tuotteeseen. On myös parempi valita tuote ilman silikoneja tai parabeeneja.

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Hiusten kauneushoidot

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät naiset voivat käydä tietyissä hiushoidoissa. Suositelluin ja hiusten terveyttä tukeva käsittely on ultrasonic infrared cold iron. Vaikka se muistuttaa suoristusrautaa, hiusvälineen vaikutus on täysin erilainen. Ultraäänien ja infrapunaisen valon ansiosta se pystyy elvyttämään vaurioituneita hiuksia ja stimuloimaan hiustuppia kasvattamaan pitkiä hiuksia. Muita vaihtoehtoja ovat höyrysauna tai hiusten rekonstruktiokäsittely. Jo yksi käsittely parantaa hiusten kuntoa huomattavasti.

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Kampaaja

Totuus on se, että on yleisesti vaikeaa löytää hyvä kampaaja. Tämä ongelma on valitettavasti vielä hankalampi, jos kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta – sillä nyt ongelma on vielä monimutkaisempi. Lopulta se on kuitenkin etsimisen arvoista. Mitä ominaisuuksia hyvällä kampaajalla on? Ensinnäkin, hyvä kampaaja haluaa tutustua asiakkaaseen ja hiuksiin sekä omistaa laajan valikoiman hiustuotteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *